Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Faluszínpadi Találkozó - Hajmáskér

2010.08.04

Faluszínpadi Találkozó – Hajmáskér, 2010. október 16.

 

(Németh József cikke, megjelent a HónaPosta elektronikus közművelődési információs újságban.)

 

„Szép nap volt, szögezzük le. Barátságos és fesztelen.” –kezdte szakmai értékelését a faluszínpadi találkozóról Tóth Zsuzsanna, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus előadóművészeti referense. Szavait csak megismételni tudom én is. Ragyogó őszi nap virradt ránk október 16-án, amikor is kezdetét vette a negyedik faluszínpadi találkozó Hajmáskéren. Az elsőt még 2002-ben rendeztük, terveink szerint kétévente ismételtünk volna, 2004-ben volt is, de 2006. kimaradt - 2008-ban viszont ismét találkoztunk. A szervezők hagyományosan a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE) és Hajmáskér Önkormányzata voltak. A VASZE a szakmai részt gondozta, nem utolsó sorban pályázta hozzá a pénzt (ez úton is köszönet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásáért…) az önkormányzat pedig az ottani helyszínt, és a fellépők étkezését biztosította. (Bizony, tekintve a két étkezést és a közel 100 fős létszámot, az önkormányzatok nem túl rózsás anyagi helyzetében ez nagyon méltányolandó!) A rendezvényt Köbli Miklós polgármester nyitotta meg, akinek támogató hozzáállására jellemző, hogy egész napját a rendezvényen töltötte velünk. Helybeli segítőink közül ki kell emelni Kelemen Mária kultúrház vezetőt és Miklós Juditot, aki amellett, hogy egyesületünknek is vezetőségi tagja, a helyi Amatőr Komédiás Társulat (AKT) vezetője. Rendezvényünkön konferanszié szerepkörben mutatkozott, bár azt kértük, hogy inkább a rendezők, csoportvezetők beszéljenek előadás előtt a csoportról és a hozott darabról.

 

Kép

 

 

 

 

Kik is gyűltünk össze ezen az október közepi napos délelőttön? Főleg megyebeli és megyén kívüli régi ismerősök. A hajmáskéri AKT-on kívül itt volt az Alig Színpad Veszprémből, a Szó és Kép Színpad Pápáról, a Márkói Kamara Tehátrum, a MaminTi gyermekszínjátszó csoport Zircről, és Vas megyéből is érkezett két együttes: a Vasvári Színi Egylet és a Sok-Szín-Pad Bükről. A zirci csoport kivételével a többiek régi ismerősök, több fesztiválon is előfordulnak együtt, többségük a nyár eleji Somló Hangja népi komédiás találkozón és a Művészetek Völgyében is fellépett. A műsorképük is hasonló, ami jelzi, mi az, amire igény van a kistelepüléseken. Álljon itt a Hajmáskéren játszott darabok felsorolása: Dufla pofon, A zördög (Móricz komédiák, az utóbbi két csoport előadásában is), A Kalmár kosara, Férj a gyóntatószékben, A lajstrom, A csukoládé, és az elsőként fennmaradt magyar komédia, a Kocsonya Mihály házassága – egytől egyig mind vidám, szórakoztató darab.

 

Kép

 

 

 

 

A műsorkép garantálta tehát a jó kedvet. Igazi tétje a közönség előtti megmérettetésen kívül nem is volt a rendezvénynek, talán ezért is volt olyan oldott a hangulat. Szakmai beszélgetésre hívtuk előadás után a csoportokat, melyet a már említett Tóth Zsuzsanna és Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely rendezője vezetett. Elemezték a látott darabokat, okos tanácsokat is adtak azok javítgatásához. Bár, mint említettem, előre kitűzött díjak, minősítések nem voltak rendezvényünkön, néhány kiemelést azért mégiscsak tett a zsűri, amely oklevelek mellé könyvjutalom is járt. Így legjobb epizódszereplőként kapott díjat Zalavári András (Alig Színpad) és Szigeti Ildikó (Bük), de kiemelte a zsűri a helyi AKT-osok jó színészi összjátékát is, a karakterek pontos megformálását. Külön elismerést kapott Csukárdi Sándor (pápai Szó és Kép) az amatőr színjátszásban hosszú ideje óta meghatározó szerepéért, és a zirci MaminTi vezetője, Nyáriné Nagy Angéla az utánpótlás nevelésében végzett munkájáért. A büki Sok-Szín-Pad esetében a kiváló társulati munkát, a Márkói Tehátrumnál a remek díszleteket, a Vasvári Színi Egyletnél a pontos szövegértelmezést, valamint az Alig Színpad töretlen játékkedvét emelték ki. Emléklappal ismerte el a szervezőség Miklós Judit a találkozó szervezése és saját csoportja körüli hosszú ideje lelkes és lelkiismeretes munkáját. Kedves színfoltja volt a rendezvénynek, amikor a helyi színjátszó fiatalok ajándékban részesítettek a falu legidősebb színjátszóját, Letenyei Pista bácsit, akinek nyugdíjas csoportja sajnos idén betegségek miatt nem tudott fellépni a fesztiválon. Az ajándék stílszerűen az a (valódi) dinnye volt, mellyel a darabjukat játszották, és amely darabot korábban a nyugdíjasok is színre vittek.

 

Kép

 

 

 

 

Így aztán végtére mindenki megelégedetten távozott a finom vacsora után Hajmáskérről –reméljük, 2012-ben is összejövünk!

 

Németh József, a VASZE elnöke

 

 

 

Hajmáskér – Faluszínpadok Találkozója

Tóth Zsuzsanna értékelő cikke a rendezvényről

 

Szép nap volt, szögezzük le. Barátságos és fesztelen. A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE) szervezésében, Hajmáskér önkormányzatának – nem utolsósorban polgármesterének – segítő figyelme, támogatása, és mindenekelőtt Miklós Judit képviselő asszony, a színjátszó csoport egyik alapítója, áldozatos munkájának köszönhetően immár harmadszor ünnepelhettek itt a színjátszók. (Említsük meg, hogy az NKA Közművelődési Szakmai Kollégiuma támogatása nélkül nem jöhetett volna létre….)

A Faluszínpadok Regionális Találkozóján csupa ismerős és barát jelent meg. Jöttek a megyéből és távolabbról is.

Az előadások, amiket láttunk alapvetően sok örömet okoztak. Leleményes pillanatokkal ajándékozott meg minket az Alig Színpad Móricz két jelenetében. A Dufla pofon (rendezte: Dobosi Ádám)

– remek alkalom a fiatal házasok szociális problémáiból eredő konfliktusainak megmutatására – ami itt és most azért nem jelent meg dominánsan. Nagyszerű alakításával viszont emlékezetessé tette a jelenetet Zalavári András, aki jelenségként mutatott fel egy hús-vér figurát, a nagyanya haláláról hírt hozó falubelit. Izgalmas karakterekkel indít a Zördög jelenet (rendező: Németh József), kifejezetten érdekes mindkét játszó (Szabó Dániel és Tóth Ádám), nagy kár, hogy elkapja őket a hév, és a későbbiekben már csak poénra játszanak. De emlékezetes a csúnya feleséget alakító Turzó Vivien is, akinek vérbő komédiás hajlamait már többször megdicsértük. Mindkét jelenettel kapcsolatban elhangzott a szakmai beszélgetésen, hogy a kevesebb több lett volna, és hogy a beszédállapoton van mit javítani. (Zalavári András színészi alakítását kiemelték a szakemberek, e sorok írója és Komáromi Sándor.)

Kép

 

 

 

 

 

 

A régió legtávolabbi pontjáról érkezett a Vasvári Színi Egylet. Jókedvű és többnyire rutinos, jól beszélő játékosokat hadba állító előadásuk – Hans Sachs: A kalmár kosara (rendezte: Gergye Rezső) – meggyőzően átgondoltnak tűnt. Ám, miközben példaszerűnek tartottuk a szöveggel való munkát, az értelmezést, s jó ritmusúnak a párbeszédeket, a jelenetek mégis kissé élettelenek voltak. Meg kellene mozdítani cseppet a játszók testét is – több energiát vinni az előadásba. A beszélgetés során talán sikerült néhány ponton rámutatnunk a konkrét lehetőségekre. Beszéltünk a színházi igénnyel elgondolt, bár olykor hanyagul megvalósított jelmezekről is, no meg arról, hogy ha a szövegben valamire direkt utalás van, azt nem úszhatjuk meg, meg kell jeleníteni. (Vagy nem kell elmondani a vonatkozó részt!)

Kép

 

 

 

 

 

 

A Márkói Kamara Tehátrum vezetője, Kiss Gyuri, jó kis bevezetőt rittyentett előadásuk elé. Olyasfajta szépeket mondott, amitől nagyon kedvemre való lett előre a társulat – hogy nem a drámát, hanem a drámai embert keresik, aki sokféle, sokszínű, s hogy az előadás voltaképpen másodlagos, mert a lényeg, hogy tanulmányozzák az embereket, a kapcsolatokat. Bevallom, felcsillant a szemem, szimpatikus hitvallás. Nekem is vesszőparipám, hogy a színjátszásban magunkat (és másokat) ismerhetjük meg a legjobban, s a játék a körülöttünk lévő világban segít eligazodni. Szimpátiámat nem veszítették el, de előadásuk nem volt hibátlan, apró dolgok félrecsúsztak.
Férj a gyóntatószékben c. játékukhoz (rendező. Kiss György) remek díszletet gondoltak el – sajnos, nem bíztak magukban eléggé, megfejelték egy semmire se jó, semmire se kellő átlag asztallal. Nem kell, felesleges. Mint ahogy nem feltétlenül kell látnunk a féltékeny férj és a küldönc fiú „mutogatós” párbeszédét sem. Egyébként is sok a kezem-fejem-lábam típusú gesztus. A szerepfelfogások lehetnének árnyaltabbak, a hű feleség például kicsit túl egysíkú, ettől a konfliktusok nem éleződnek ki. Eleven a szolgálólány – de nem mindig tiszták a viszonyok, ki az úr és ki a szolga. A szituációkat is pontosabban kellene átgondolni, pl. bejönnek a nők a templomi jelenet után, majd pukkadozni kezdenek… Szerintem a mulatságos esemény után eleve pukkadozva jönnek be! Először találkoztam a társulattal, nagyon ígéretes találkozás volt, remélem, a továbbiakban is jóízű játékokra számíthatunk tőlük.

Kép

 

 

 

 

 

 

A büki Sok-Szín-Pad rendkívül jó ízléssel nyúl a népi(es) játékokhoz. Most A Csukoládé címmel mutattak be egy darabot. A társulat remek összmunkával (Major Ágota rendezésében) idézi meg a korban kicsit már távoli, ám emberi megnyilatkozásokban nagyon is ismerős világot; a kételyt elhintő, ám véleményét széljárás szerint változtatgató falunyelvét, a kicsit könnyelmű, de jólelkű férjet, a tisztaszívű, szép ifiasszonyt… Mindenki a helyén van, a szerep-karakterek elevenek. A hangütés többnyire jó, a megszólalások igazságtartalma is. Hús-vér embereket látunk, dicséretes az összmunka. Apró kifogás, hogy a vasúti jelenet, s így a vége is még kiforratlan. Szép játék, elkapja a nézőt. Néhány remek pillanatot köszönhetünk a két öregasszonynak, különösen Szigeti Ildikó játéka emlékezetes, legjobb női epizódszereplőként ki is emeltük.

Kép

 

 

 

 

 

 

A zirci Mamint Ti gyerekszínjátszó csoport. Ifjú barátaink ezúttal nagy fába vágták a fejszét. A Kocsonya Mihály házassága c. (rendező: Nyáriné Nagy Angéla), az iskoladrámák korát jelképező darabot, színháztörténeti érdekességként érdemes elővenni olykor-olykor, hogy újraértelmezzük. De egyáltalán nem vagyok biztos abban, sőt!, hogy általános iskoláskorú gyerekek színjátszásához megfelelő alap. Sem nyelvezete, sem a figurák nem állnak közel a mai gyerekekhez, nem lehet elvárni, hogy azonosuljanak a szerepekkel, vagy legalábbis korrekt módon megelevenítsék a figurákat. S bár nyilvánvalóan sok munka érződik e színpadra állítás mögött, a játszók öröme és szeretete annál kevésbé jött le. Nagyon sok üres, vagy elhibázott szövegmondással találkoztunk, persze, nem könnyű ezeket a szövegeket mondani! Sok dolog lenne még a begyakorlatlan, élettelen mozgásokkal. Az öltözékek vegyesek, néhányan teljesen „privát”, utcai ruhában vannak, míg mások erősen jelmezhatásúban. Kifejezetten ügyes elképzelés volt viszont a pletykás szomszédasszonyok megjelenítése – igaz, én ott is elhagytam volna a sematikus üveget… Örültünk a zirci színjátszók fellépésének, mert mindig öröm az utánpótlást látni, és remélem, segítő hozzászólásként értelmezik majd soraimat.

Kép

 

 

 

 

 

 

A hajmáskéri szép nap majdnem keretes lett a helybéli színjátszócsapat, az AKT (Amatőr Komédiások Társulata) előadása okán. Ők is Móricz Zördög/Dinnyék c. jelenetét adták elő (a csoport rendezésében, ám nyilván Miklós Judit segítésével), mint a kezdő csapat. Az ismert történetet egyúttal a kicsit eltérő karakterek tették izgalmassá, remek figurákat láttunk a színen. Ügyesen, jó színpadi érzékkel, egymásra figyelve játszottak, akció-reakció jó ritmusában. A játék remekül működött, a közönség nagy örömére. (Igaz, a csúnya asszony csúnyaságát többen hiányolták – de nem feltétlenül kell valódi csúnyaság, egy kis elhanyagoltság, kócosság is hitelesebbé tenné a figurát.)

Kép

 

 

 

 

 

 

A Szó és Kép Színpad Pápáról érkezett – hatásos „antréval”… Előadásuk sok szempontból fergeteges volt. Igazi, harsány komédiázás. A Dézsa címem ismert jelenet – az egyik játszó, Csukárdi Sándor rendezésében - a feleség és az anyós között hánykódó kiszolgáltatott férj rövid kis története, pontos, figyelemreméltó koreográfiával, csattanósan felépítve, nagyon hatásosra, de talán a szabadtérhez kalibrált hangerő okán, kissé túl hangosra sikerült. (Vagy inkább üvöltősre.) A rendkívül technikás és ügyes játszók így nem nagyon tudtak árnyalatokat felmutatni. Kár. Jókedvű és fergetes zárás volt.

Kép

 

 

 

 

Köszönet valamennyi játszónak! Köszönet a szervezőknek!

Budapest, 2010. október 19.

Tóth Zsuzsanna

 

A találkozón készült valamennyi fénykép megtekinthető fotóalbumunkban:

http://www.alig.fotoalbum.hu

 

 

 

Regionális Faluszínpadi Találkozó programja

Hajmáskér, 2010. október 16. szombat

 

10.00   Megnyitó: Köbli Miklós polgármester, Németh József VASZE elnök

 

10.10   Alig Színpad, Veszprém

            Móricz Zsigmond: Dufla pofon; A zördög (20+16 perc)

            Rendezte: Dobosi Ádám, Németh József

 

11.00   Vasvári Színi Egylet

            Hans Sachs: A kalmár kosara (15 perc)

            Rendezte: Gergye Rezső

 

11.30   Márkói Kamara Tehátrum

            Férj a gyóntatószékben (20 perc)

            Rendezte: Kiss György

 

12.00-13.30 EBÉD

 

13.30   Sok-Szín-Pad Társulat, Bük

            Harkányi Edit: A csukoládé (30 perc)

            Rendezte: Major Ágota

 

 

14.15   Amatőr Komédiás Társulat (AKT), Hajmáskér

            Ismeretlen francia szerző: A szegény Jani (20 perc)

            Rendezte: a csoport

 

14.45   Mamint Ti, Zirc – Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola csoportja

            Billisics Márton- Szabadhegyi Mihály: Kocsonya Mihály házassága (30 perc)

            Rendezte: Nyáriné Nagy Angéla

 

 

 

 

 

 15.30 Szó és Kép Színpad, Pápa

 Ismeretlen francia szerző: A lajstrom (30 perc)

Rendezte: Csukárdi Sándor

 

16.30   Szakmai beszélgetés a látott darabokról

 

 

18.00   A találkozó zárása

 

18.30   Vacsora

 

           

 

 Még tudunk helyet szorítani a programban később jelentkező csoportoknak!

 

A FELHÍVÁS:

Hajmáskér Önkormányzata

és a

Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE)

Regionális Faluszínpadi Találkozót

szervez Hajmáskéren

2010. október 16-án

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                    

A találkozóra olyan amatőr (műkedvelő) színjátszó csoportok jelentkezését várjuk, amelyek falvakban, községekben működnek, vagy városiak, de sokat játszanak falusi közegben. Elsősorban a Közép-Dunántúli Régió területéről várjuk a jelentkezőket, de amennyiben a rendelkezésünkre álló műsoridő ezt lehetővé teszi, más megyékből is fogadunk bemutatkozni kívánó együtteseket. (Kb. 8 előadást tudunk fogadni.)

 

Tematikai és műfaji megkötöttség nélkül olyan színdarabbal lehet nevezni, amelyek műsorideje az 50 percet nem haladja meg, valamint be- és kipakolási ideje is elviseli a fesztivál-körülményeket.

 

A fellépő csoportok számára szakmai konzultáció lehetőségét biztosítjuk. Célunk, hogy a gyakorta elszigetelten működő színjátszó csoportok megismerkedjenek egymás munkájával, és a továbblépéshez szakmai tanácsokat kapjanak. Reméljük, hogy a csoportok egy kellemes napot töltenek együtt Hajmáskéren.

Ebédet és vacsorát biztosítunk, az útiköltséget a csoportoknak kell vállalniuk.

 

Amennyiben a jelentkezett csoportok műsorideje meghaladja az egy nap alatt bemutatható időtartamot, a meghívott csoportok köréről a kiírók döntenek.

 

A Faluszínpadi Találkozóra 2010. szeptember 17-éig lehet jelentkezni a VASZE címén: 8200 Veszprém, Vár u. 17. vagy a vasze@freemail.hu e-mail címen.

Információ: Németh József, 06-30-364-0818, a helyi körülményekkel kapcsolatban Kelemen Mária 06-30-437-5223.

 

Veszprém, 2010. június 15.

 

JELENTKEZÉSI LAP

Regionális Faluszínpadi Találkozóra

Hajmáskér, 2010. október 16.

 

Csoport neve:

Címe, elérhetősége (postacím, telefon, e-mail cím):

 

 

A nevezett darab címe:

Szerzője:

Rendezője:

Műsorideje: …………perc, beszerelés: …….perc, kiszerelés: ……….perc.

Technikai igények:

 

 

 

Ebédet kér …… főre, vacsorát kér …….. főre.

(Rendezvény előtt két héttel lehet még pontosítani.)

 

Jelentkezési lapot kitöltő neve:

 

 

Beküldendő: 2010. szeptember 17-ig postai úton a VASZE, Veszprém, Vár u. 17. címre, elektronikusan a vasze@freemail.hu címre. Kérjük, hogy a nevezési lapot párhuzamosan a kelemen.marcsy@gmail.com címre is küldjétek meg!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.